Tuxtaev Shuxrat Qudratovichning
falsafa doktori (PhD) dissertatsiyasi himoyasi haqida e’lon

I. Umumiy ma’lumotlar.
Dissertatsiya mavzusi, ixtisoslik shifri (ilmiy daraja beriladigan fan tarmog‘i nomi): «Qovoqdan ozuqaviy qo‘shimcha olish va uni kolbasa mahsulotlarida qo‘llash texnologiyasini takomillashtirish», 02.00.17 - Qishloq xo’jalik va oziq-ovqat mahsulotlariga ishlov berish, saqlash hamda qayta ishlash texnololgiyalari va biotexnologiyalari (texnika fanlari).
Dissertatsiya mavzusi ro‘yxatga olingan raqam: B2021.4.PhD/T2467.
Ilmiy rahbar: Choriev Abduasattar Jo‘raevich, texnika fanlari nomzodi, dotsent.
Dissertatsiya bajarilgan muassasa nomi: Toshkent kimyo-texnologiya instituti.
IK faoliyat ko‘rsatayotgan muassasa nomi, IK raqami: Toshkent kimyo-texnologiya instituti, DSc.03/30.12.2019.T.04.01.
Rasmiy opponentlar: Isabaev Ismoil Babajanovich, texnika fanlari doktori, professor; Qarshiev Tolib Ovlaevich, biologiya fanlari nomzodi, dotsent.
Yetakchi tashkilot: Guliston davlat universiteti.
Dissertatsiya yo‘nalishi: nazariy va amaliy ahamiyatga molik.
II. Tadqiqotning maqsadi: mahalliy qovoq navlaridan olingan ozuqaviy qo‘shimchalarni qo‘llash bilan go‘sht mahsulotlari ishlab chiqarish texnologiyasini takomillashtirishdan iborat.
III. Tadqiqotning ilmiy yangiligi:
IQ-konvektiv quritishda qovoq etining qalinligi (4-8 mm), quritish harorati (60-70 C), issiqlik manbai va material o‘rtasidagi masofa (150-250 mm), issiqlik oqimi zichligi (25-27 kVt/m2), to‘lqin uzunligi (2,8 mkm) kabi parametrlarining ko‘rsatilgan oraliqdagi variatsiyasining quritish jarayoniga ta’sir qonuniyatlari aniqlangan;
go‘sht mahsulotlari ishlab chiqarishda qiyma xossalariga oziqaviy qo‘shimchalarning ta’siri aniqlanib, qovoq eti hamda urug‘idan olingan unlarning maqbul miqdori 5 % ekanligi asoslangan;
qovoq urug‘idan olingan oziqaviy qo‘shimcha va biotomizg‘i qo‘shilgan yarimdudlangan kolbasa resepti aniqlanib, qiyma tizimi xossalariga oziqaviy qo‘shimchalarning ta’siri isbotlangan;
mahalliy qovoq navlaridan olingan ozuqaviy qo‘shimchalarni qo‘llash bilan go‘sht mahsulotlari ishlab chiqarish texnologiyasi takomillashtirilgan.
IV. Tadqiqot natijalarining joriy qilinishi. Mahalliy qovoq navlaridan olingan ozuqaviy qo‘shimchalarni qo‘llash bilan go‘sht mahsulotlari ishlab chiqarish texnologiyasini takomillashtirish bo‘yicha olingan ilmiy natijalar asosida:
qovoq eti va mag‘zidan funksional ozuqaviy qo‘shimcha olish va go‘sht mahsulotlarida qo‘llash texnologiyasi O‘zbekiston oziq-ovqat sanoati uyushmasining «2024-2026 yillarda amaliyotga joriy etish bo‘yicha istiqbolli ishlanmalar ro‘yxati»ga kiritilgan (O‘zbekiston oziq-ovqat sanoati uyushmasining 2024 yilning 26 aprelidagi 26-38/04-24-son ma’lumotnomasi). Natijada, mahalliy o‘simlikdan olingan ozuqaviy  qo‘shimchani go‘sht mahsulotlari tarkibida qo‘llab, tayyor mahsulot miqdorini oshishirish imkonini beradi;
qovoq eti va mag‘zidan funksional ozuqaviy qo‘shimcha olish va go‘sht mahsulotlarida qo‘llash texnologiyasi O‘zbekiston oziq-ovqat sanoati uyushmasining «2024-2026 yillarda amaliyotga joriy etish bo‘yicha istiqbolli ishlanmalar ro‘yxati»ga kiritilgan (O‘zbekiston oziq-ovqat sanoati uyushmasining 2024 yilning 26 aprelidagi 26-38/04-24-son ma’lumotnomasi). Natijada, go‘sht mahsulotlari etishtirish muddatlarini kamaytirishda tomizg‘ini meyyorlashtirilgan konsentratsiyasida bifidobakteriyalarda foydalanish imkonini beradi.

Yangiliklarga obuna bo‘lish