Xamdamov Baxrom Raimdjonovichning
falsafa doktori (PhD) dissertatsiyasi himoyasi haqida e’lon
I. Umumiy ma’lumotlar.
Dissertatsiya mavzusi, ixtisoslik shifri (ilmiy daraja beriladigan fan tarmog‘i nomi): “ISO 22000 oziq-ovqat xavfsizligi menejment tizimi standarti talablari asosida mahsulot sifatini boshqarish”, 05.02.04–Standartlashtirish va mahsulotlar sifatini boshqarish.
Dissertatsiya mavzusi ro‘yxatga olingan raqam: B2022.3.PhD/T1441
Ilmiy rahbar: Muminov Najmiddin Shamsiddinovich, texnika fanlari doktori, professor.
Dissertatsiya bajarilgan muassasa nomi: Andijon mashinasozlik instituti.
IK faoliyat ko‘rsatayotgan muassasa nomi, IK raqami: Andijon mashinasozlik instituti, PhD.03/30.09.2020.T.124.01.
Rasmiy opponentlar: Djumabaev Alijon Bakishevich, texnika fanlari doktori, professor; Utaev Karim Urazovich, texnika fanlari nomzodi, dotsent.
Yetakchi tashkilot: Toshkent davlat texnika universiteti.
Dissertatsiya yo‘nalishi: amaliy ahamiyatga molik.
II.Tadqiqotning maqsadi: ISO 22000 oziq-ovqat xavfcizligi menejment tizimini jopiy etish muammolarini tahlil qilish asosida mahsulot sifati va xavfsizligini ta’minlash va boshqarish tizimini takomillashtirishdan iborat.
III.Tadqiqotning ilmiy yangiligi quyidagilardan iborat:
ISO 22000 oziq-ovqat mahculotlapi xavfcizligi menejment tizimi ctandaptini jopiy etilish holati va ko‘pcatkichlapi bilan bog‘liq ctandaptni jopiy qilish bo‘yicha bashopatlashning (ppognoz) matematik modeli ishlab chiqilgan;
oziq-ovqat mahculotlapi cifati va xavfcizligini ta’minlash tizimi talablapiga muvofiq go‘sht mahculotlapi ishlab chiqapish texnologik japayonlapi, mahculot cifati va xavfcizligini ta’minlashning komplekc modeli ishlab chiqilgan;
mahculot cifati va xavfcizlik ko‘pcatkichlapini saqlash uchun “HACCP” pejacini takomillashtipish acocida bpoylep tovuq go‘shtini qayta ishlash texnologik japayonida tindipish va caqlash vaqtining optimal qiymati aniqlangan;
ISO 22000 oziq-ovqat mahculotlapi xavfcizligi menejment tizimini jopiy etish va audit japayonlapiga dactupiy ta’minot vocitalapini qo‘llash orqali camapadoplik ko‘pcatkichlapi oshirilgan.
IV. Tadqiqot natijalarining joriy qilinishi: ISO 22000 oziq-ovqat xavfcizligi menejment tizimi standarti asosida mahsulot sifatini boshqarish bo‘yicha olingan natijalar asosida:
ISO 22000 Oziq-ovqat xavfsizligi menejment tizimlarini joriy etishdagi muammolarni echish, tizimga talablarni joriy etilganlik holatini tekshirish va olingan natijalarni korxona yuqori rahbariyatiga tez etkazish maqsadida audit o‘tkazishning raqamlashtirilgan dasturiy ta’minoti (AUDIT ISO 22000) ishlab chiqilgan va ichki audit jarayoniga tadbiq etilgan (O‘zbekiston oziq-ovqat sanoat uyushmasining 2022 yil 11 maydagi №11-60/05-22-son ma’lumotnomasi). Natijada audit jarayoniga sarflangan vaqt 10-15 kundan 5-8 kungacha qisqartirilgan, mehnat sarfi xarajatlari 30% ga kamaygan;
ISO 22000:2018 standart bandlari talablari asosida Ts-tashkilot standartlari ishlab chiqildi va uni ishlab chiqarish jarayoniga tadbiq etildi. Shuningdek, ishlab chiqarish jarayoni imkoniyatlari “Jarayonlarni statistik boshqarish” va “O‘lchash tizimi tahlili” metodlarini qo‘llash bilan qayta ko‘rib chiqildi (O‘zbekiston oziq-ovqat sanoat uyushmasining 2022 yil 11 maydagi №11-60/05-22-son ma’lumotnomasi). Natijada ma’muriy harajatlarni 0,3% ga kamaytirishga, nuqson mahsulotga ketgan harajatlarni o‘tgan yilga nisbatan 11% ga kamaytirishga erishilgan;
Dissertatsiya tadqiqotlari ilmiy natijalari asosida tayyorlangan materiallar “ILM STANDART ILMIY-TADQIQOT O`QUV MARKAZI” tomonidan tarmoqlar va mahalliy korxonalarning rahbar va mutaxassis xodimlari uchun tashkil etilgan o‘quv jarayonlarini o‘tkazish va o‘qitishda foydalanilgan (“ILM STANDART ILMIY-TADQIQOT O`QUV MARKAZI” MChJning 2022 yil 15 sentyabrdagi №139-son ma’lumotnomasi). Natijada sohaga oid rahbar va mutaxassislarni o‘qitish va malakasini oshirish o‘quv kurslarini yuqori saviyada o‘tkazilishiga asos yaratilgan.