Саидакбарова Саодат Пархаджановнанинг
фалсафа доктори (PhD) диссертацияси ҳимояси ҳақида эълон
I. Умумий маълумотлар.
Диссертация мавзуси, ихтисослик шифри (илмий лаража бериладиган фан тармоғи): “Инглиз ва ўзбек тилларида гастрономик фразеологизмларнинг лингвомаданий хусусиятлари”, 10.00.06 – Қиёсий адабиётшунослик, чоғиштирма тилшунослик ва таржимашунослик (филология фанлари).
Диссертация мавзуси рўйхатга олинган рақам: В2019.2.PhD/Fil885.
Илмий раҳбар: Усманова Шоира Рустамовна, филология фанлари доктори, профессор.
Диссертация бажарилган муассаса номи: Тошкент давлат шарқшунослик университети.
ИК фаолият кўрсатаётган муассаса (муассасалар) номи, ИК рақами: Тошкент давлат шарқшунослик университети, DSc.03/30.12.2019.Fil/Tar.21.01.
Расмий оппонентлар: Маматов Абдуғофур Эшонқулович, филология фанлари доктори, профессор; Сиддиқова Ирода Абдузуҳуровна, филология фанлари доктори, профессор.
Етакчи ташкилот: Ўзбекистон давлат жаҳон тиллари университети.
Диссертация йўналиши: назарий ва амалий аҳамиятга молик.
II. Тадқиқотнинг мақсади инглиз ва ўзбек тилларидаги гастрономик компонентли фразеологизмларни лингвомаданий жиҳатдан аниқлаш, уларнинг семантикасида халқ маданияти, урф-одат ва анъаналари, ижтимоий муносабатларнинг акс этишини очиб беришдан иборат.
III. Тадқиқотнинг илмий янгилиги:
инглиз ва ўзбек тилларидаги гастрономик фразеологизмлар этимологик жиҳатдан ижтимоий, минтақавий-тарихий, кросс-маданий ҳамда диний-ахлоқий омиллар билан боғлиқ ҳолда лингвомаданий кодлар асосида шаклланганлиги асосланган;
инглиз ва ўзбек тилларидаги гастрономик фразеологизмларнинг лексик-семантик ҳамда парадигматик лингвомаданий майдони ўрганилиши натижасида инглиз тилидаги ибораларнинг ўзбек тилига нисбатан муқобиллик даражаси тўлиқ, қисман мос келиши ёки умуман мувофиқ келмаслиги аниқланган;
инглиз ва ўзбек тилларидаги гастрономик фразеологизмларнинг миллий-махаллий лингвомаданий кодини аниқлаш орқали уларда этник халқнинг урф-одати, анъана ва ижтимоий муносабатларнинг ифодаланиш даражаси далилланган;
инглиз ва ўзбек тилларидаги фразеологизмларнинг “milk”/ “сут”, “bread”/ “нон”, “dessert”/ “ширинлик” каби гастрономик кодлар доирасида шаклланиши ҳамда уларнинг лингвосемиотик модел орқали маданий кодга айланиши асосланган.
IV. Тадқиқот натижаларининг жорий қилиниши. Инглиз ва ўзбек тилларидаги гастрономик фразеологизмларнинг лингвомаданий хусусиятларини аниқлаш бўйича олинган хулосалар асосида:
инглиз ва ўзбек тилларидаги гастрономик фразеологизмларнинг миллий-маданий хусусиятлари, уларнинг шаклланишидаги маданий код ва образли асосларга оид материаллардан А 1-180 “Таржима ва маданиятлараро мулоқот масалаларига оид ўқув қўлланмалари яратиш” лойиҳасида фойдаланилган (Ўзбекистон Республикаси Олий ва ўрта махсус таълим вазирлигининг 2020 йил 7 декабрдаги 89-03-5134-сон маълумотномаси). Натижалар татбиқи таржима ва маданиятлараро мулоқот масалаларига оид ўқув қўлланмаларда лингвомаданий бирликларни тавсифлашга ёрдам берган;
инглиз ва ўзбек тилларидаги гастрономик фразеологизмларнинг таснифи, қўлланишига оид хулосалардан Англиянинг Норвич шаҳридаги NILE тиллар ўқитиш институтида “Linguacultural features of gastronomic idioms” мавзусидаги илмий тадқиқот ишида фойдаланилган (Англиянинг Норвич шаҳридаги NILE тиллар ўқитиш институтининг 2019 йил 25 августидаги маълумотномаси). Натижалар NILE тиллар ўқитиш институтида (Norwich Institute of Language Education)да инглиз тилидаги гастрономик фразеологизмларнинг лингвомаданий хусусиятларини аниқлаш ҳамда шу мавзуда сўровнома тайёрлашга хизмат қилган;
инглиз ва ўзбек тилларидаги гастрономик фразеологизмларнинг келиб чиқиши, уларнинг лингвомаданий хусусиятларига оид тарихий фактлар ҳақидаги маълумотлардан «O‘zbekiston 24» радиоканалининг “Бедорлик”, “Миллат ва маънавият” эшиттиришлари сценарийсини тайёрлашда фойдаланилган («O‘zbekiston 24» радиоканали ДУКнинг 2020 йил 3 декабрдаги 04-25-12/15-сон маълумотномаси). Натижалар татбиқи эшиттиришнинг илмий далилларга бой бўлишини таъминлаган.