Олтиев Азим Тўйқуловичнинг
фалсафа доктори (PhD) диссертацияси ҳимояси ҳақида эълон
I. Умумий маълумотлар.
Диссертация мавзуси, ихтисослик шифри (илмий даража бериладиган фан тармоғи номи): «Ёғларни переэтерификациялаш хомашёларининг захирасини кенгайтириш», 02.00.17–Қишлоқ хўжалик ва озиқ-овқат маҳсулотларига ишлов бериш, сақлаш ҳамда қайта ишлаш технологиялари ва биотехнологиялари (техника фанлари).
Диссертация мавзуси рўйхатга олинган рақам: B2017.2.PhD/Т260.
Илмий раҳбар: Мажидов Каҳрамон Халимович, техника фанлари доктори, профессор.
Диссертация бажарилган муассаса номи: Бухоро муҳандислик-технология институти.
ИК фаолият кўрсатаётган муассаса (муассасалар) номи, ИК рақами: Тошкент кимё-технология институти, DSc.27.06.2017.Т.04.01.
Расмий оппонентлар: Абдурахимов Саидакбар Абдурахмонович, техника фанлари доктори, профессор; Ахмедов Азимжон Нормўминович, техника фанлари номзоди.
Етакчи ташкилот: «Ўзпахтаёғ» АЖ.
Диссертация йўналиши: назарий ва амалий аҳамиятга молик.
II. Тадқиқотнинг мақсади: соя ва пахта мойларидан самарали фойдаланиб переэтерификацияланган ёғлар ишлаб чиқариш технологиясини такомиллаштириш ва хомашё базасини кенгайтиришдан иборат.
III. Тадқиқотнинг илмий янгилиги:
пахта ва соя мойи аралашмаларини фракциялаб салат мойи ва пальмитин олиш учун фракцияланилаётган купаждаги дезодорацияланган пахта мойи, дезодорацияланган соя мойи, рафинацияланмаган соя мойи купажининг 50:44:6 нисбатини қўллаш исботланган;
фракциялаш жараёнини тезлаштириш билан бирга олинадиган фракциялаш маҳсулотларининг, хусусан салат ва пахта-соя пальмитинининг ёғ кислоталари нисбатини талабга мувофиқ мутаносиблаштириш мақсадида рафинацияланмаган соя мойини қўллаш асосланган;
фракциялаш жараёнида олинган пахта-соя пальмитини ва пахта-соя салат мойини переэтерификицияланган ёғлар ишлаб чиқаришда ёғли асос таркиби сифатида фойдаланиш аниқланган;
переэтерификацияланган ёғлар ишлаб чиқариш технологиясида пахта-соя пальмитини ва пахта-салат мойларини қўллаш натижасида ω-6:ω-3 ёғ кислоталари зарурий мутаносиблигини таъминлаш исботланган;
маҳаллий хомашёлар асосида переэтерификацияланган ёғлар олиш технологияси такомиллаштирилган.
IV. Тадқиқот натижаларининг жорий қилиниши.
Переэтерификацияланган ёғлар ишлаб чиқариш учун хомашё турларини кенгайтириш бўйича олинган натижаларни амалиётга жорий қилиш асосида:
пахта ва соя мойларини фракциялаш жараёнини жадаллаштириш технологиясига «Тошкент ёғ-мой комбинати» акционерлик жамиятида технологик йўриқнома ишлаб чиқилган (TSh 86-13/2009, ТИ.27.04.2012 й). Натижада фракциялаш жараёнини интенсивлаштириш имконини берган;
переэтерификацияланган ёғлар ишлаб чиқариш технологияси «Тошкент ёғ-мой комбинати» АЖ корхонасида ишлаб чиқаришга жорий қилинган («Ўзпахтасаноатэкспорт» ХКнинг 2017 йил 18 октябрдаги ГП/2-2313-сон маълумотномаси). Натижада ω-6 ва ω-3 ёғ кислоталари билан бойитилган пахта-соя пальмитинидан сифатли переэтерификацияланган ёғ олиш имконини берган;
пахтамойинифракциялаш жараёнини жадаллаштириш ва олинадиган пальмитин асосида маргарин ишлаб чиқариш технологияси «Тошкент ёғ-мой комбинати» АЖ корхонасида ишлаб чиқаришга жорий қилинган («Ўзпахтасаноатэкспорт» ХКнинг 2017 йил 18 октябрдаги ГП/2-2313-сон маълумотномаси). Натижада маълум учглицерид таркибли ёғларни аралаштириш, переэтерификациялаш натижасида олинган ёғли асослар ёрдамида маргарин маҳсулотларини ишлаб чиқариш имконини берган.