Mamatova Nodira Muxtarovnaning

fan doktori (DSc) dissertatsiyasi himoyasi haqida e’lon

 

I. Umumiy ma’lumotlar.

Dissertatsiya mavzusi, ixtisoslik shifri (ilmiy daraja beriladigan fan tarmog‘i nomi): «Tamaki va nos iste’mol qilishning tibbiy-ijtimoiy va iqtisodiy  jihatlari», 14.00.33–Jamiyat salomatligi. Sog‘liqni saqlashda menejment (tibbiyot fanlari).

Dissertatsiya mavzusi ro‘yxatga olingan raqam: B2017.1.DSc/Tib120.

Ilmiy maslahatchi: Menlikulov Paraxat Rskulovich, tibbiyot fanlari doktori, professor.

Dissertatsiya bajarilgan muassasa nomi: Toshkent vrachlar malakasini oshirish instituti.

IK faoliyat ko‘rsatayotgan muassasa (muassasalar) nomi, IK raqami: Toshkent vrachlar malakasini oshirish instituti, DSc.27.06.2017.Tib.31.01.

Rasmiy opponentlar: Rustamova Xamida Elemesovna, tibbiyot fanlari doktori, professor; Xamraev Atadjan Karimovich, tibbiyot fanlari doktori; Sharipova Madina Karimovna, tibbiyot fanlari doktori, professor.

Yetakchi tashkilot: Toshkent pediatriya tibbiyot instituti.

Dissertatsiya yo‘nalishi: amaliy ahamiyatga molik.

II. Tadqiqotning maqsadi: aholi salomatligini muhofaza qilishda tamaki va nos chekishning profilaktikasini takomillashtirish bo‘yicha taklif va tavsiyalarni ishlab chiqishdan iborat.

III. Tadqiqotning ilmiy yangiligi:

tamaki va nos mahsulotlarining tarqalishi hamda iste’mol qilinishining oldini olishga qaratilgan taklif va tavsiyalar asoslab berilgan;

tamaki va nos iste’mol qilish tufayli kelib chiqishi mumkin bo‘lgan kasalliklarning oldini olishning tibbiy-tashkiliy tadbirlarini takomillashtirish bo‘yicha takliflar ishlab chiqilgan;

tamaki chekishning hayot sifatiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi bilan bog‘liq davlatga etadigan iqtisodiy zararlari aniqlangan va aholi orasida nos chekish bo‘yicha murakkab epidemiologik vaziyatning vujudga kelish sabablari ilmiy asoslab berilgan;

tamaki mahsulotlariga qo‘yiladigan sanitariya qoidalari, me’yorlari va gigienik normativlari asosida gigienik hamda tashkiliy talablar takomillashtirilgan;

tamaki mahsulotlarini iste’mol qilishdan voz kechish bo‘yicha shaxsning xulq-atvorini shakllantirishga qaratilgan zamonaviy valeologik tavsiyalar ishlab chiqilgan.

IV. Tadqiqot natijalarining joriy qilinishi:

O‘zbekiston Respublikasining 2011 yil 5 oktyabrdagi O‘RQ–302-son «Alkogol` va tamaki mahsulotlarining tarqatilishi hamda iste’mol qilinishini cheklash to‘g‘risida»gi qonuni 4, 6 va 8-moddalarida (tamaki mahsulotlarining tarqalishi hamda iste’mol qilishning oldini olish va salbiy ta’siri profilaktikasi) hamda 12, 13 va 19-moddalarida (aholi o‘rtasida  tamaki chekish oldini olishning tibbiy-valeologik tadbirlari) foydalanilgan (O‘zbekiston Respublikasi Oliy Majlisi Qonunchilik palatasining 2016 yil 15 fevraldagi 04/3–06–258–74 vx-son ma’lumotnomasi). Ilmiy natijalarning amaliyotga joriy qilinishi aholi sog‘lig‘ini mustahkamlash, tamaki mahsulotlarini iste’mol qilishning oldini olish va salbiy ta’siri profilaktikasi samaradorligini oshirish imkonini bergan;

tamaki mahsulotlariga qo‘yiladigan tibbiy-tashkiliy va gigienik talablarni takomillashtirish yuzasidan olingan takliflar «Tamaki mahsulotlariga gigienik talablar bo‘yicha sanitariya qoida va me’yorlari» tarkibida (2.10 va 2.13-bandlar) tasdiqlanib (0259–08-son), amaliyotga joriy qilingan (Sog‘liqni saqlash vazirligining 2016 yil 26 fevraldagi 8n–3/47-son ma’lumotnomasi). Ilmiy natijalarning joriy qilinishi tamaki zararini kamaytirish va iste’moli tufayli kelib chiqishi mumkin bo‘lgan kasalliklarning oldini olish bo‘yicha tibbiy-tashkiliy tadbirlarni samarali tashkil qilish imkonini bergan;

aholining hayot sifati darajasini oshirish va tamaki chekishdan voz kechishga qaratilgan valeologik tavsiyalar Oliy va o‘rta maxsus ta’lim vazirligi tomonidan tasdiqlangan va ta’lim muassasalari pedagogik amaliyotida foydalanishga ruxsat etilgan. 

Yangiliklarga obuna bo‘lish